NAJWIĘKSZY FESTIVAL SPOŁECZNOŚCI IT W POZNANIU

Dziękujemy za udział w edycji 2023 gdzie mieliśmy przyjemność gościć VP Amazon Alexa, CTO Nowego Jorku czy CEO Scrum Inc. i 50 innych gości - speakerów z kilkunastu krajów. Zapraszamy do współpracy przy edycji 2024.

Data wydarzenia:

21  listopada 2024

Online + Offline + much more. 

Do wydarzenia zostało:

BILETY 2024

Dostępne

wkrótce

BUDUJ Z NAMI SPOŁECZNOŚĆ POZYTYWNYCH TECHNOLOGII

Cała branża IT w jednym miejscu - nie możesz tego przegapić!

Pozitive Technologies to coś więcej niż konferencja, to społeczność inżynierów IT, którzy dzielą się swoim doświadczeniem i zdradzają tajniki swojego warsztatu!

Wykorzystaj u siebie wiedzę przekazaną przez senior inżynierów - prelegentów z Netflix, Amazon czy Spotify i największych polskich firm IT.

Poznawaj najnowsze trendy bez wychodzenia z domu lub dołącz do nas w eNstudios - zobacz unikatowe prelekcje  i zapisz się na limitowane warsztaty dla z tematów: AI / Data / Architecture - więcej o warsztatach dowiesz się zgłaszając się via e-mail.

A jeśli masz ochotę na networking i dobrą zabawę w branżowym gronie i unikatowe prelekcje na żywo to zapraszamy do eNStudios do na POZytywne Afterparty.

W programie wystąpienia keynote speakerów, debata - niespodzianka, round tables z prelegentami. Mamy też matchmaking i unikatowe oferty pracy, w tym dużo wyjątkowych ofert dla kobiet w IT!

Przyjdź na nasz event i poznaj branżowych znajomych, a przy tym baw się dobrze z dostępem do przekąsek i baru. To dopiero początek. Czego chcieć więcej!?

youtube-video-thumbnail

Zobacz jak wyglądało POZytywne Afterparty rok temu

DLACZEGO WARTO Z NAMI BYĆ

sceny online i wydarzenie offline - wysłuchaj konkretnych prelekcji wygodnie ze swojego ulubionego fotela, a potem wpadnij do Poznania na networking & afterparty, gdzie czekają też debaty i limitowane warsztaty

ponad 1000 uczestników w poprzednich edycjach - poznaj ludzi takich jak Ty i wymieńcie się doświadczeniami, my Wam w tym pomożemy, zorganizowany networking i round tables po raz pierszy w Poznaniu

7 ścieżek tematycznych - wybierz tę, która najbardziej Ci odpowiada i zmień ją w dowolnym momencie wybierając spośród wszystkich dostępnych i sceny głównej, to tak jakbyś miał 8 konferencji w jednej

ponad 60 najlepszych ekspertów z Polski i całego świata - wykorzystaj okazję, żeby posłuchać najlepszych z branży IT i poznać ich praktyki, ekspertów z Doliny Krzemowej masz na wyciagnięcie ręki

POZytywne Afterparty w Poznaniu - weź udział w części rozrywkowej, merytorycznej i networkingowej i wynieś z wydarzenia coś więcej niż wizytówki, wypróbuj aplikację matchmaking i umów się w eNstudios

okazja do dobrej zabawy - spróbuj naszych welcome drinków, porozmawiaj przy przekąskach i sprawdź się w rywalizacji w strefie fun z innymi seniorami branży IT na żywo w Poznaniu

Keynote speakers / Guests

John Paul Farmer

dr Maciej Kawecki

Vishal Sharma

Krzysztof Kempiński

Shingai Manjengwa

Onur Korucu

Prelegenci

Tomasz Dzierżek

Denis Salnikov

Patryk Hes

Rada programowa

Katarzyna Grobelna-Szygenda

prof. Wojciech Cellary

Wojciech Poniatowski

Robert Pękal

POZNAWAJ I DOŚWIADCZAJ

Ścieżki tematyczne + ekskluzywne warsztaty

Jedna konferencja, scena główna z CTO Nowego Jorku, VP Amazon Alexa i aż 7 ścieżek tematycznych a w nich topowi specjaliści IT z całego świata!

Limitowane, dostępne dla wybranych warsztaty IT z ekspertami branży - zapisz się teraz.

Wyjątkowe miejsce

POZytywne Afterpaty wymaga wyjątkowej oprawy, dlatego edycja 2023 odbyła się w eN Studios w Poznaniu. A to miejsce niesamowite, które budzi kreatywność i wyróżnia się klimatem.

Maciej Krzyżaniak

Senior Security Incident Responder GSK Tech Centre

Konferencja Pozitive Technologies pozostawiła w mojej pamięci bardzo dobre wrażenie. Cztery ścieżki tematyczne, wypełnione wysokiej jakości prezentacjami, przygotowanymi przez specjalistów w swoich dziedzinach, sprawiły, że każdy mógł znaleźć dla siebie coś interesującego. Duże brawa należą się organizatorom, którzy pomimo ciężkich czasów wzorowo przygotowali konferencję on-line, dającą duże możliwości poznania i porozmawiania z wieloma ekspertami z branży.

Marek Gawiński

Senior Data Platform Engineer, Allegro

Miałem zaszczyt wystąpić jako prelegent na konferencji Pozitive Technologies. Świetna organizacja, ciekawe sesje tematyczne i przede wszystkim ciekawe prelekcje. Konferencja Pozitive Technologies to świetne miejsce gdzie spotykają się specjaliści z różnych dziedzin IT od których można czerpać inspiracje oraz wiedzę. Dzięki takim konferencjom można zdobyć wiedzę o aktualnych trendach i rozwiązaniach wykorzystywanych na co dzień w różnych organizacjach czy też nawiązywać nowe kontakty i rozwijać swoją karierę zawodową. Jestem przekonany, że następna edycja będzie równie interesująca i pełna ciekawych tematów.

Wiktor Doktór

Prezes Pro Progressio

Czy można cały dzień rozmawiać o IT i z każdym wystąpieniem, z każdą sesją, z każdą prezentacją nabierać chęci na więcej i chłonąć wiedzę garściami? Można! Takie właśnie jest Pozitive Technologies – konferencja poświęcona branży IT oraz nowoczesnym technologiom organizowana w Poznaniu. Czy warto wziąć udział w tym wydarzeniu? Oczywiście, że warto!

 

Darek Dwornikowski

Global Head of Engineering, Nordcloud

Miałem przyjemność być zaproszonym do uczestniczenia w panelu dyskusyjnym na konferencji Pozitive Technologies 2020. Uważam, że konferencja dotyka problemów i aspektów ważnych na lokalnym rynku IT, ale poprzez uniwersalność tematów i wysoki poziom prelekcji może spokojnie konkurować z konferencjami o zasięgu krajowym. Panel, w którym uczestniczyłem był dobrze prowadzony - w luźnej atmosferze, zawsze cenię sobie wydarzenia, które nie narzucają zbyt sztywnych ram i pozwalają być sobą. Z punktu widzenia rodowitego poznaniaka oraz lokalnego patrioty - cieszę się, że Miasto Poznań stawia nacisk na promowanie naszych firm technologicznych w ramach poznańskiej doliny krzemowej.

Łukasz Kujaciński

Operations Manager, GSK Tech Centre

Nasza konferencja była dobrą okazją do udowodniania, że Covid-19 nie zaszkodził poznańskiej branży IT. Kilka ścieżek tematycznych budowanych pod okiem rady programowej, w których prelegentami byli eksperci z Poznania to dobry przykład, że nie tylko Warszawa czy Wrocław to miejsca gdzie IT czuje się dobrze. Konferencja Pozitive Technologies 2020 była również wyjątkowa z dwóch powodów. Po pierwsze event odbywał się on-line, a po drugie udział w wydarzeniu był całkowicie darmowy. Mam nadzieję, że jako poznańska społeczność IT będziemy kontynuować tą inicjatywę w kolejnych latach włączając do współpracy nowe firmy.

 

Agenda 2023 (Online)

zapraszamy 9:15 do 13:15

bezpłatny streaming wszystkich scen

13:15 do 15:00 ekskluzywny streaming dla posiadaczy biletów

Scena główna Online

New Kids On The Block(chain)

Start: 09:15
Czas: 45 min
Język: PL

On The Horizon For Smart Cities: How to spread the benefits of the emerging AI technology?

Start: 10:00
Czas: 45 min
Język: EN

DEBATA – Green IT 2.0: Innowacje i wyzwania w obszarze zrównoważonego rozwoju – debatę prowadzi Michał Mikucki.

Start: 11:00
Czas: 60 min
Język: PL

Conversational Intelligence and Generative AI

Start: 12:00
Czas: 45 min
Język: EN
Speaker:

Balancing Benefits and Risks – the AI debate

Start: 13:15
Czas: 60 min
Język: EN
Speaker:

Is AI research moving too fast? Debate on chances and treats

Start: 13:15
Czas: 60 min
Język: EN

AI / Data (by )

Dobro nam Dane

Start: 09:15
Czas: 45 min
Język: PL

Cloud Generative AI – does it make sense to test it?

Start: 10:00
Czas: 45 min
Język: PL

The Perception of User Experience: Bridging user experience and app performance with AI

Start: 11:00
Czas: 45 min
Język: EN

Co zdjęcie o tytule „Pale Blue Dot” ma wspólnego z firmą farmaceutyczną. Krótka opowieść o Digital Twin w GSK

Start: 11:45
Czas: 45 min
Język: PL
Speaker:

EVAA – Integrating Reinforcement Learning into Hydroponic Systems using Embedded Devices

Start: 12:30
Czas: 45 min
Język: EN

Technology Advancements in Payments

Start: 13:30
Czas: 45 min
Język: EN

Architecture (by )

Reducing complexity in a decentralized IT

Start: 09:15
Czas: 45 min
Język: EN

Niezawodność języków programowania na bazie Erlang i Elixir

Start: 10:00
Czas: 45 min
Język: PL

Potęga Basha

Start: 11:00
Czas: 45 min
Język: PL

Ścieranie się wątków: Analiza porównawcza lekkich wątków w Golang, Java i nowościach w Java 21

Start: 11:45
Czas: 45 min
Język: PL
Speaker:

Jakarta NoSQL Powered by Cosmos DB on the Cloud

Start: 12:30
Czas: 45 min
Język: EN
Speaker:

Prioritizing and Servicing Technical Debt of Cloud Applications with a Business-Aligned Approach

Start: 13:30
Czas: 45 min
Język: EN

Analytics / Big Data (by )

Jeden problem analityczny, różne technologie przetwarzania – wpływ skali na wybór właściwych narzędzi

Start: 09:15
Czas: 45 min
Język: PL

Blockchain beyond finances – how can we use it for data access transparency?

Start: 10:00
Czas: 45 min
Język: EN

Data Storytelling 101 – how to make your data speak?

Start: 11:00
Czas: 45 min
Język: EN

Large scale data integration for information insights

Start: 11:45
Czas: 45 min
Język: EN
Speaker:

Garbage In, Garbage Out: Strategies to Improve Data Hygiene for AI and Data Analytics

Start: 12:30
Czas: 45 min
Język: EN
Speaker:

Pushing Value to the Edge

Start: 13:30
Czas: 45 min
Język: EN

Devops

Ten things we’ve learned from running production infrastructure at Google

Start: 09:15
Czas: 45 min
Język: EN
Speaker:

DevSecOps na platformie Kubernetes

Start: 10:00
Czas: 45 min
Język: PL

Mastering DevOps Implementation: Strategies for Effective Knowledge Transfer

Start: 11:00
Czas: 45 min
Język: PL

Introducing frequent software deployments in a high scale Edge Cloud Platform infrastructure

Start: 11:45
Czas: 45 min
Język: EN

DevOps at Netflix

Start: 12:30
Czas: 45 min
Język: EN
Speaker:

Plan for Unplanned Work: Game Days and Chaos Engineering

Start: 13:30
Czas: 45 min
Język: EN
Speaker:

Security

Cyberbezpieczny tech

Start: 09:15
Czas: 45 min
Język: PL

Przemoc technologiczna z związkach

Start: 10:00
Czas: 45 min
Język: PL

Mastering The Challenges Of AI: Privacy, Security And Compliance Strategies

Start: 11:00
Czas: 45 min
Język: EN
Speaker:

Global Secure Access – co to jest i jak tego używać?

Start: 11:45
Czas: 45 min
Język: PL

Nowoczesne modelowanie zagrożeń – AI w służbie bezpieczeństwa

Start: 12:30
Czas: 45 min
Język: PL
Speaker:

When Light Casts a Shadow: The AI Boom and the Underworld Risk of Script Kiddies

Start: 13:30
Czas: 45 min
Język: EN

Agile

Fostering a high-performance environment (fireside chat with Tomasz Orzechowski)

Start: 09:15
Czas: 45 min
Język: EN

Hybrid projects management in a global environment

Start: 10:00
Czas: 45 min
Język: EN

Practices Alone Won’t Make You Agile

Start: 11:00
Czas: 45 min
Język: EN
Speaker:

Unleashing the Potential of Agile Product Development

Start: 12:30
Czas: 45 min
Język: EN
Speaker:

Place of Software Craftsmanship in the Modern Product Development

Start: 13:30
Czas: 45 min
Język: EN

Practical Neuroscience in an Agile Environment

Start: 14:15
Czas: 45 min
Język: EN

Scrum

Discover Weekly – How an empowered squad built one of Spotify’s most loved features against all odds

Start: 09:15
Czas: 45 min
Język: EN

Wojownicy, bardowie, druidzi i czarodzieje w IT – jak z nimi rozmawiać?

Start: 10:00
Czas: 45 min
Język: PL

The Product Owner and Scrum Master Brain Transplant

Start: 11:00
Czas: 45 min
Język: EN
Speaker:

Redefining Product Ownership: Navigating Budgets, Evidence and Strategy

Start: 11:45
Czas: 45 min
Język: EN

Czy istnieje przepis na skuteczną retrospektywę?

Start: 13:30
Czas: 45 min
Język: PL

The Times They Are A-Changin’. If Not Scrum, then what? Fireside chat.

Start: 12:30
Czas: 45 min
Język: EN

Agenda 2023 (Offline)

WSZYSTKICH POSIADACZY BILETÓW ZAPRASZAMY OD 16:00 DO ENSTUDIOS

ul. GŁOGOWSKA 216 POZNAŃ

wyjątkowe prelekcje + SPOTKANIA ROUND TABLES Z PRELEGENTAMI

praktyczne warsztaty (limit miejsc)

branżowy networking

Live koncert + DJ AFTERPARTY

FINGERFOOD / PIZZA / BEER / DRINKS

Scena główna Offline

Przywitanie gości w imieniu Biura Obsługi Inwestorów Miasta Poznań

Start: 16:00
Czas: 15 min
Język: PL

Julie Huxley-Jones opening speech on GenAi

Start: 16:10
Czas: 20 min
Język: EN

Marek Matczak – opening speech from Strategic Partner

Start: 16:30
Czas: 20 min
Język: PL
Speaker:

Mateusz Kopacz – Analiza roli białych krwinek w kontekście systemów bezpieczeństwa. Proces tworzenia AGI perspektywa interdyscyplinarna.

Start: 16:50
Czas: 25 min
Język: PL

Człowiek vs AI = kto jest lepszym Scrum Masterem?

Start: 17:15
Czas: 30 min
Język: PL

Gość specjalny: Michał Zegan

Start: 17:45
Czas: 15 min
Język: PL
Speaker:

Warsztaty

Jak wykorzystać GenAI przy prowadzeniu warsztatów Design Thinking

Start: 14:00
Czas: 120 min
Język: PL

Jak budować markę osobistą w branży IT

Start: 14:00
Czas: 120 min
Język: PL

When things go south: Anomaly Detection in Time-Series Data.

Start: 16:00
Czas: 120 min
Język: PL

Jak profesjonalnie rozwijać networking w IT – sesja dla posiadaczy biletów VIP

Start: 16:00
Czas: 120 min
Język: PL
Speaker:

Round Tables

Cloud Cost Optimization: A Deep Dive Q&A Session

Start: 16:30
Czas: 30 min
Język: PL

Przemoc technologiczna w związkach

Start: 16:00
Czas: 30 min
Język: PL

Jak dobrze budować zdywersyfikowane zespoły D&I oraz wspierać kobiety w rekrutacji i aktywizacji zawodowej w branży IT.

Start: 17:00
Czas: 60 min
Język: PL

Introducing frequent software deployments in a high scale Edge Cloud Platform infrastructure – RT

Start: 18:00
Czas: 60 min
Język: PL
our-impact

My w liczbach

our_impact_www_1

> 1000

rejestracji na konferencję online

our_impact_www_5

> 600

komentarzy od uczestników obecnych na konferencji

our_impact_www_2

209 min

średnia ilość czasu spędzonego na prelekcjach

our_impact_www_6

> 300

rejestracji na networking & after party

our_impact_www_3

8.8/10

średnia ocena

our_impact_www_7

~ 500

uczestników w momencie najwyższej oglądalności

Organizator

Partner strategiczny 2023

Partnerzy ścieżek 2023

AI / data by

ANALYTICS / BIG DATA by

Architecture by

Złoty partner 2023

Srebrny partner 2023

Brązowi partnerzy 2023

Supporter 2023

Media & community

Produkcja i realizacja